Hulporganisaties vragen gezamenlijk aandacht voor Sudan
Méér steun is nú nodig! In Sudan speelt zich de grootste vluchtelingencrisis ter wereld af. Nu dreigt het land ook te bezwijken onder de grootste hongersnood die we in decennia gezien hebben. Het IPC, een aan de Verenigde Naties gelieerde waakhond voor voedselzekerheid, spreekt van de slechtste omstandigheden ooit in het land.
De cijfers:
- Meer dan de helft van de bevolking (25,6 miljoen mensen) zal tussen juni en september in de kritiekste fases van honger verkeren.
- 8,5 miljoen mensen (18% van de bevolking) verkeren in een noodsituatie (IPC-fase 4).
- 755.000 mensen verkeren in een rampzalige situatie: IPC-fase 5, oftewel: hongersnood.
Gebrek aan toegang
Wanneer er niets verandert, zullen er naar verwachting tussen nu en september minstens 2,5 miljoen mensen sterven en kan het aantal mensen dat door honger en ziekte omkomt oplopen tot meer dan 10 miljoen. Dat voorspelt het Instituut Clingendael in een recent gepubliceerd rapport. In gebieden die het hardst door de oorlog zijn getroffen is de honger het grootst. De vechtende partijen maken het hulporganisaties moeilijk noodhulp te verlenen.
Eiman Ibrahim, noodhulpcoördinator bij Plan International en de Dutch Relief Alliance, wijt de dreigende hongersnood aan het uitblijven van grootschalige, diplomatieke druk: “De wereldgemeenschap kan deze catastrofale humanitaire crisis niet blijven negeren. Als er niet snel afgedwongen wordt dat hulpverleners veilig kunnen werken en hulpgoederen het land in mogen, dan zullen nóg meer kinderen sterven door honger. Bovendien worden meisjes en vrouwen met de dag kwetsbaarder voor gendergerelateerd geweld. De situatie in Sudan is onacceptabel en onhoudbaar. We must keep our eyes, hearts and action on Sudan.”
Eyes on Sudan
Een hongersnood in Sudan is moeilijk af te wenden, maar we moeten er alles aan doen om het dodenaantal niet verder op te laten lopen. Plan International roept samen met Save the Children, Stichting Vluchteling, Oxfam Novib, het Rode Kruis en WorldVision op om alle ogen op Sudan te richten. De organisaties versterken hiermee de oproep #KeepEyesOnSudan, een initiatief van de Sudanese diasporagemeenschap.
Plan International in Sudan
Plan International is al 45 jaar actief in Sudan en breidde vorig jaar haar noodhulp uit na de escalatie van het conflict. De organisatie leidt onder meer het gezamenlijke noodhulpprogramma van de Dutch Relief Alliance. Ondertussen ijvert Plan International voor een politieke oplossing, door druk te zetten op overheden om hier meer prioriteit aan te geven. De partijen moeten samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en vrouwenorganisaties werken aan een blijvende oplossing.